CENTRUL DE CERCETARE PENTRU GEOLOGIA ZĂCĂMINTELOR DE CĂRBUNI ȘI PROTECȚIA MEDIULUI
Centrul de Cercetrări pentru Geologia Zăcămintelor de Cărbuni și Protecția Mediului are ca obiective principale studiul Geologiei Cărbunilor, Științelor Mediului, Sistematicii, Taxonomiei, Fitostratigrafiei și Paleoecologiei plantelor, Megafaunei, Herpetofaunei și Paleoecologiei Cuaternarului. Centrul reprezintă un mic grup de cercetare, constituit în jurul Departamentului de Geologie,Mineralogie și Paleontologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, care luptă pentru supraviețuire, în pofida tuturor obstacolelor epistemologice și financiare. Centrul de Cercetare se mândrește cu îndeplinirea misiunii sale de cercetare într-o țară în care zăcămintele de cărbuni, Științele mediului și Paleobotanica și Paleontologia vertebratelor sunt prezente în abundență. Materialul studiat a fost colectat de obicei din România, dar materiale fosile din străinătate sunt de asemenea în studiul curent. De asemenea, vasta bibliotecă a Prof. Mihai Emilian Popa este asociată centrului de cercetare. Membrii centrului sunt membri ai facultății, studenți și absolvenți ai Universității din București. Centrul de cercetare se află în Departamentul de Geologie, Mineralogie și Paleontologie, Laboratorul de Paleontologie, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 1, etajul al II-lea, București.
Obiectivele centrului de cercetare sunt legate de cercetarea științifică și de promovarea pentru educație a cărbunilor, mediului, a plantelor macro- și micro-fosile și a vertebratelor fosile din Romania sau din alte țări, pentru o mai bună înțelegere a Geologiei, Paleobotanicii și Paleontologiei vertebratelor (sistematică, taxonomie, paleoecologie și stratigrafie) și de a furniza uneltele necesare pentru o mai bună exploatare a resurselor de cărbune din România sau din străinătate. Centrul se concentrează pe studiul Geologiei, Geologiei cărbunilor, științelor mediului, Paleobotanicii, Palinologiei și Paleontologiei vertebratelor ca principale domenii de expertiză. Membrii facultății care fac parte din grupul de cercetare îndeplinesc, de asemenea, o puternică activitate educațională, prin dezvoltarea curriculei de Geologie, Geologia Cărbunilor, Ecologie, Paleobotanică, Palinologie și Geologia Cuaternarului pentru studenții facultăților de Geologie, Geografie și Biologie.
Centrul a fost creat de regretatul Profesor Nicolae Țicleanu, membru Departamentului de Geologie și Paleontologie, Universitatea din București.Dispariția sa, în anul 2009, a reprezentat o pierdere tragică nu doar pentru centru, ci și pentru întreaga comunitate geologică din România, pierzându-se nu doar un profesionist și un profesor dedicat, dar și un bun prieten.
MEMBRII CENTRULUI DE CERCETARE PENTRU GEOLOGIA ZĂCĂMINTELOR DE CĂRBUNI ȘI PROTECȚIA MEDIULUI
- Prof. Mihai Emilian POPA, membru al facultății, Directorul centrului;
- Conf. Doru BĂDESCU, membru al facultății, Directorul adjunct al centrului;
- Lect. Ștefan Vasile, membru al facultății (în intervalul 2018-2020).
ECHIPAMENTUL CENTRULUI
- Hotă pentru acizi Waldner HF pentru toate tipurile de macerări folosind acizi puternici, cu respectarea tuturor standardelor de lucru cu acizi, inclusiv al standardelor pentru HF;
2. Centrifugă analitică Hettich EBA 20;
3. Microscop optic Carl Zeiss Axioscope A1 cu lumină transmisă, cu: – capacitate de fluorescență (sursă HBO 50); – obiective de înaltă calitate Carl Zeiss (N-Achroplan, A-Plan, EC-Plan-Neofluar) pentru câmp luminous puternic, contrast de fază și microscopie de fluorescență; – cameră digitală atașată Canon Powershot A640 (prima cameră);
4. Microscop de disecție Carl Zeiss Stemi 2000C cu sursă de lumină PCL 1500 LCD,cu: – cameră digitală atașată Canon Powershot A640 (a doua cameră);
- Stereomicroscop Carl Zeiss Stemi GZS;
6. Stație grafică Acer având instalat software-ul Axiovision pentru achiziția, procesarea, analiza și arhivarea imaginilor (modulele Axiovision Extended Focus și Asset Archive), conectată la camerele digitale Canon ale ambelor microscoape Carl Zeiss;
7. Biblioteca Prof. Mihai Emilian Popa (Biblioteca MEP) , include peste 9000 de titluri din domeniile Paleobotanică, Palinologie și Geologia Cărbunilor,înregistrate în managerul de referințe ENDNOTE ver. X9;
8. Computere (stații Acer), laptopuri, imprimante, scannere, etc.
9. Camere digitale: – Panasonic DMC-L10 cu obiectiv Leica D Vario Elmar 1:3,8-5,6 / 14-50 mm și obiectiv Olympus Zuico Macro 35 mm; – Panasonic DMC-FZ18 cu capacitate de super-teleobiectiv (zoom optic 18x); – Canon Powershot S3-IS cu capacitate supermacro și zoom optic 15x.
10. Colecțiile de Cărbuni, Paleobotanică și Palinologie. Aceste colecții include Colecția Prof. Ion Preda, Colecția Prof. Nicolae Țicleanu și Colecția Prof. Mihai Emilian Popa (Colecția MEP).
Microscoapele Carl Zeiss ale centrului.
Hota de acizi Waldner cu respectarea tuturor standardelor de acid din Laboratorul de Paleobotanică și Palinologie.
Prepararea cuticulelor, sporilor și polenului din Laboratorul de Paleobotanicăși Palinologie.
PROIECTE DE CERCETARE DIN CADRUL CENTRULUI
- PNII-PC nr. 31-063/14.09.2007: DIVERSITATEA GEOLOGICA A PALEOZOICULUI SUPERIOR DIN ROMANIA SI RELATIA CU SCHIMBARILE CLIMATICE GLOBALE (Paleoclim), PI: Mihai E. Popa (2007-2010);
- PNII-Idei nr. 436/1.10.2007: ECOSISTEME TERESTRE DE VARSTA JURASIC TIMPURIE DIN ROMANIA, PI: Mihai E. Popa (2007-2010).
- MassExtinct, Marie Curie Excellence Research Project, PI: Jennifer McElwain, University College Dublin (2006-2010).
- PNII-PC nr. 56 /14.09.2007: MACROZONAREA SEISMICA A TERITORIULUI ROMANIEI, FUNDAMENTATA PE INTENSITATI MACROSEISMICE REEVALUATE, COROBORATE CU DATE GEOLOGICE SI GEOFIZICE COMPLEXE, PI: Doru Badescu, (2007-2010).
- PN-III-P1-1.1-PD-2016-0848 nr 50/2018: EVALUAREA TAXONOMICĂ A ASOCIAȚIILOR DE HERPETOFAUNĂ DIN PLEISTOCENUL TIMPURIU DE LA COPĂCENI (BAZINUL DACIC, SUDUL ROMÂNIEI) ȘI SEMNIFICAȚIA LOR ÎN EVOLUȚIA HERPETOFAUNELOR PLEISTOCENE DIN SE EUROPEI. PI: Ștefan Vasile (2018-2020).
- BAZE DE DATE PALEOBOTANICE SI ANTRACOLOGICE, proiect intern UB.
Foști studenți și absolvenți asociați: 1. Mihai E. Popa: Olimpia Negurici, Alice Pandele, Ciprian Florescu, Bogdan Drăgănescu, Adrian Munteanu, Marius Miroiu, Andreea Zaharia, Bogdan Săvescu, Rascov Milan, Mirela Sandu, Paula Androne, Valentin Boian, Victor Dinu, Valentina Fodolica-Cirimbei, Angela Toma, Bona Beca, Daphne Dimopolos, Elena Calarasu, Gabriela Burghelea, Mădălina Ciupercianu, Dragos Voiculeț, Berta Matei, Roxana Pirnea, Alexandru Călin, și mulți alții.
2. Ștefan Vasile: Radu-Mihai Ilie, Casandra Niculescu, Dragoș Panaitescu, Ovidiu Flintașu, Sebastian Radu, Petru Răileanu, Maria Mădălina Cherățoiu, Marius Ardac, Bogdan-Alexandru Torcărescu.
|