Vă invităm Joi 12 Decembrie 2024, ora 17.00, la Facultatea de Geologie și Geofizică, în clădirea din Bd. Nicolae Bălcescu, Amfiteatrul Ludovic Mrazec (PA) pentru a urmări prezentarea:
CHEMOSYNTHESIS NEXT TO HYDROTHERMAL VENTS: INSIGHTS FROM MANUS BASIN, PAPUA NEW GUINEA,
susținută de Ana-Voica Bojar
Ana-Voica Bojar este geolog/geochimist, absolventă a Facultății de Geologie și Geofizică, cu doctorat și docență obținute ulterior la Universitățile din Graz și Salzburg (Austria). In prezent, este titulară a cursurilor de Geochimia Izotopilor Stabili, Astrofizică și Planetologie, Evenimente Climatice, și Metode în Geologie, la Universitățile din Salzburg și București. Își desfășoară activitatea la Departamentul de Științe Naturale ale Universalmuseum Joanneum, Graz. Este membră în Advisory Board/președinta European Society of Isotope Research (ESIR).
Abstract si prezentare Ana-Voica Bojar
Vă invităm Miercuri 4 Decembrie 2024, la ora 17 în clădirea din Bd. Nicolae Bălcescu, Amfiteatrul Ludovic Mrazec (PA) pentru a urmări prezentarea:
The post-Variscan evolution of Ireland – a case study in constraining shallow crustal exhumation and deformation, susținută de David Chew.
Prof. dr. David Chew este directorul Departamentului de Geologie din cadrul Trinity College, Dublin, Irlanda. Certetarea sa se focalizată asupra aplicării geocronologiei și geochimiei izotopice diferitelor probleme din domeniul geoștiințelor, cum ar fi proveniența sedimentară prin prisma analizelor izotopice, în vederea reconstituirii rutelor de drenaj și ia storiei eroziunii centuriilor muntoase. O altă țintă este aplicarea geocronologiei moderne asupra mineralelor dificil de datat prin metoda U-Pb. (ex., carbonați, apatit) în scopul cuantificării timpului și a ratelor proceselor tectonice, cum ar fi orogeneza și exhumarea.
David Chew biography and abstract
Vă invităm Joi 14 Noiembrie 2024, la Facultatea de Geologie și Geofizică, în clădirea din Bd. Nicolae Bălcescu, Amfiteatrul Ludovic Mrazec (PA) pentru a urmări prezentarea:
CRYSTAL STORIES. THE SILENT ARCHITECTS OF THE EARTH,
susținută de Gheorghe Ilinca
Gheorghe Ilinca este absolvent al Facultății de Geologie și Geofizică, promoția 1984, și titular al cursurilor de Cristalografie, Principii de Mineralogie, Mineralogie Sistematică, Mineralogie Analitică și Roci Argiloase. A obținut doctoratul la Universitatea din București și Geologisk Institut, Copenhaga.
Este specializat în determinarea și interpretarea structurilor cristaline, cristalo-chimia sulfosărurilor și studiul forțelor electrice în cristale.
Este reprezentant al României în Comisia de Minerale Noi, Nomenclatură și Clasificări a Asociației Internaționale de Mineralogie.
Premise pentru exploatarea saramurilor de origine tectonică și obstacole aferente. Zero Carbon Litiu – exemple din zona Europei Centrale și de Est, susținută de Robert Gruenwald.
Robert Gruenwald este în prezent Advisor al Exploration & NBD, Renewables Geothermal, Lithium brine mining. Absolvent al Universității din Bergen din Norvegia în probleme de Geologie Structurală și a Geologia Petrolului, Robert Gruenwald s-a alăturat grupului Wintershall în 1994. A ocupat diverse poziții în Explorare și Producție, în Norvegia, Germania, Brazilia, Libia, România, Arctica SUA, Canada, Spania, Algeria, Africa de Sud, Mozambic și Qatar. Recent a fost responsabil de explorare pentru Hunt Oil Company România, Vulcan Energy în Germania, ADX în Austria și MS Intl. Solution în România.
Prerequisites for tectonic brine mining
Vă invităm Joi 03 Octombrie 2024, în clădirea din Bd. Nicolae Bălcescu, Amfiteatrul Ludovic Mrazec (PA) pentru a urmări prezentarea: Importanța intruziunilor magmatice pentru stocare de CO2 în sectorul sudic al bazinului Mării Nordului, susținută de Vlad Mihalcea.
Vlad Mihalcea (BSc, 2020, Universitatea din București; MSc, 2021, Imperial College London) este student doctorand în anul 3 de studiu la Universitatea din Manchester, UK. Proiectul de doctorat se focalizează pe identificarea intruziunilor magmatice în bazine de sedimentare folosind date seismice, interacțiunea dintre intruziuni magmatice și tectonica sării și impactul acestora asupra stocării de CO2 în sectorul sudic al bazinului Mării Nordului.
Mihalcea abstract _Importance of igneous intrusions for CCS in the Southern North Sea
În perioada 17-20 septembrie 2024 s-a desfasurat Școala de vară de la Stockholm, la KTH University, unde au participat doi studenti proaspat absolventi ai programelor de Master si Licenta din Facultatea de Geologie si Geofizica: Cristina Calugarean si Mircea Gherasim. Iata mesajul lor:
Scoala de vara de la Stockholm a reprezentat pentru noi o adevărată aventură, oferindu-ne una dintre cele mai unice experiențe educative și culturale. Aceasta a fost organizată cu sprijinul inițiativei EIT Raw Materials și a partenerilor, contribuind la aprofundarea înțelegerii importanței resurselor minerale critice (CRM – Critical Raw Materials) și a elementelor rare (REEs – Rare Earth Elements), care joacă un rol fundamental în numeroase industrii, de la cea aviatică până la diverse alte domenii esențiale pentru tehnologia modernă.
De-a lungul celor patru zile, am avut ocazia să întâlnim profesioniști remarcabili din industrie, care ne-au împărtășit perspective valoroase din domeniile lor, fie că era vorba despre geologie, procese chimice de rafinare și reciclare, sau chiar aspecte de marketing și business. Subiectele principale ale școlii de vară au fost bine structurate: Ziua 1 a fost dedicată Reciclării magneților permanenți NdFeB și SmCo, Ziua 2 – Extracției și producției de Mg din reziduurile de producție de Cr și dolomit, Ziua 3 – Extinderii producției de Sc din reziduurile de bauxită europene, iar Ziua 4 – Extracției de V și Ga.
Pe lângă prezentările educative susținute de profesori, doctoranzi și experți din industrie, ne-am bucurat de un mediu academic excelent, cu facilități de ultimă generație și o atmosferă foarte primitoare. Am avut parte de dezbateri și discuții libere privind dependența Uniunii Europene de resursele critice provenite din afara acesteia, fiind abordate cu mare interes metodele de recuperare a elementelor prin reciclare, diferite metode de prelucrare sau alte aspecte esențiale pentru viitorul industrial.
Un moment deosebit a fost sesiunea de întrebări din ultima zi, unde am obținut locul 1 (Mircea Gherasim) și locul 4 (Cristina Călugărean), la o competiție de întrebari generale ce au cuprins subiecte din fiecare zi la care au participat studenți și profesori din întreaga Europă, dar și din alte regiuni precum China, India și Africa. Această reușită a încheiat o experiență de neuitat, nu doar din punct de vedere educativ, ci și cultural, oferindu-ne șansa de a trăi o săptămână în ritmul vieții suedeze din Stockholm, un oraș civilizat și primitor.
Stockholm ne-a impresionat prin infrastructura sa impecabilă, curățenia generală și atmosfera fericită, fie că era vorba de simplele zâmbete de pe chipul oamenilor sau de mâncarea gustoasă. Această experiență ne-a oferit perspectiva nordică de care aveam nevoie pentru a încheia cu succes programele de licență și masterat, oferindu-ne energie proaspătă pentru a ne continua cariera de geologi.
Mulțumim F&R Worldwide Team și Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, în special doamnei conferentiar Antonela Neacșu, pentru susținerea continuă și această oportunitate extraordinară.
Multumiri domnului Martin Dreiseitel, Managing Partner și Administrator F&R Worldwide.
In seria de Conferinte GeoTalks organizate in Facultatea de Geologie si Geofizica, va invitam la prezentarea volumului Sisteme Acvifere Carstice – Geneza, Caracteristici si Gestiune Durabila elaborat de catre dr. ing. Adrian Iurkiewicz in cadrul Proiectului RuralKarst, derulat de Asociația Speologică Exploratorii Resita, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Volumul Sisteme Acvifere Carstice – Geneza, Caracteristici si Gestiune Durabila are un pronuntat caracter de ghid metodologic educational in care se incearca schitarea reperelor principale, necesare intelegerii proceselor ce contribuie la aparitia si dezvoltarea unui areal carstic in general si a unui sistem acvifer carstic in particular. Acestora li se adauga modalitati mai mult sau mai putin simple de investigare, de gestionare durabila si de protectie a importantelor resurse acvifere din aceste zone fata de factorii de stres antropic fie el calitativ si/sau cantitativ.
Cuprinsul si partea introductiva a volumului se regasesc in documentul atasat.
SistAcvifCarstice CuprinsIntro
Cand: luni 17 iunie 2024, ora 14:00
Locatie: Amfiteatrul L. Mrazec (PA),
Ultima conferință Geotalks din acest sezon va avea loc la Facultatea de Geologie și Geofizică, joi 13 iunie 2024, ora 17, în Amfiteatrul Ludovic Mrazec.
Dr. Ashley Gumsley de la Universitatea Silezia din Katowice, Polonia va susține prezentarea: Circa 2580–2574 Ma LIP-scale magmatism in the Zimbabwe and Kaapvaal cratons, southern Africa – the oldest known continent-continent collision no more?
Dr. Ashley Gumsley a finalizat doctoratul în 2017, la Universitatea din Lund, Suedia în domeniul petrocronologiei. Interesele lui științifice focalizează provinciile magmatice (Large Igneous Provinces – LIPs) precambriene din Africa, axându-se în special asupra geocronologiei, geochimiei și paleomagnetismului – pentru a putea reconstitui atât caracteristicile mantalei de unde provin aceste magme predominant mafice, dar și asupra paleogeografiei și posibilelor implicații asupra mediului pe care aceste evenimente catastrofice de scurtă durata le-au avut.
Atașat găsiți invitația.
Vă așteptăm!
PS
Din toamnă vom diversifica tematica prezentărilor, iar pentru aceasta vă așteptam cu sugestii!
Vineri, 07.06.2024, a avut loc vizita studenților participanți la cursul de Gemologie la Muzeul și Tezaurul BNR.
Mulțumim doamnei Ana Maria Voloc pentru sprijinul acordat!
Seria Geotalks inițiată de către Facultatea de Geologie și Geofizică, Departamentul de Geologie, Mineralogie și Paleontologie, își propune să invite în timpul anului academic cercetători de top dar și persoane la început de carieră pentru a-și prezenta rezultatele acitvității științifice.
Frecvența prezentărilor va fi în funcție de lista de invitaților, o dată la două săptămâni, sau uneori chiar săptămânal. Prezentările vor avea loc de regulă Joi la ora 17, în amfiteatrul PA, clădirea din Nicolae Bălcescu nr. 1, parter. Pe langă informațiile prezentate, sperăm la o coalizare a comunității științifice geologice care va conduce la cooperări viitoare.
Deschidem seria Geotalks Joi, 16 mai, ora 17, Amfiteatrul PA, clădirea Universității, cu primul invitat, dr. Vlad ENE, care va prezenta: Magmatismul Neogen și Cuaternar din Munții Metaliferi