Evenimente FGG

 

In seria de Conferinte GeoTalks organizate in Facultatea de Geologie si Geofizica, va invitam la prezentarea volumului Sisteme Acvifere Carstice – Geneza, Caracteristici si Gestiune Durabila elaborat de catre dr. ing. Adrian Iurkiewicz in cadrul Proiectului RuralKarst, derulat de Asociația Speologică Exploratorii Resita, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Volumul Sisteme Acvifere Carstice – Geneza, Caracteristici si Gestiune Durabila are un pronuntat caracter de ghid metodologic educational in care se incearca schitarea reperelor principale, necesare intelegerii proceselor ce contribuie la aparitia si dezvoltarea unui areal carstic in general si a unui sistem acvifer carstic in particular. Acestora li se adauga modalitati mai mult sau mai putin simple de investigare, de gestionare durabila si de protectie a importantelor resurse acvifere din aceste zone fata de factorii de stres antropic fie el calitativ si/sau cantitativ. 

Cuprinsul si partea introductiva a volumului se regasesc in documentul atasat.

SistAcvifCarstice CuprinsIntro

    Cand:    luni 17 iunie 2024, ora 14:00

    Locatie:    Amfiteatrul L. Mrazec (PA),


Ultima conferință  Geotalks  din acest sezon va avea loc la Facultatea de Geologie și Geofizicăjoi 13 iunie 2024, ora 17, în Amfiteatrul Ludovic Mrazec

Dr. Ashley Gumsley de la Universitatea Silezia din Katowice, Polonia va susține prezentarea: Circa 2580–2574 Ma LIP-scale magmatism in the Zimbabwe and Kaapvaal cratons, southern Africa – the oldest known continent-continent collision no more?

Dr. Ashley Gumsley a finalizat doctoratul în 2017, la Universitatea din Lund, Suedia în domeniul petrocronologiei. Interesele lui științifice focalizează provinciile magmatice (Large Igneous Provinces – LIPs) precambriene din Africa, axându-se în special asupra geocronologiei, geochimiei și paleomagnetismului  – pentru a putea reconstitui atât caracteristicile mantalei de unde provin aceste magme predominant mafice, dar și asupra  paleogeografiei și posibilelor implicații asupra mediului pe care aceste evenimente catastrofice de scurtă durata le-au avut.

Atașat găsiți invitația.

Vă așteptăm!

PS

Din toamnă vom diversifica tematica prezentărilor, iar pentru aceasta vă așteptam cu sugestii!


 

Vineri, 07.06.2024, a avut loc vizita studenților participanți la cursul de Gemologie la Muzeul și Tezaurul BNR.

Mulțumim doamnei Ana Maria Voloc pentru sprijinul acordat!

 






Seria Geotalks inițiată de către Facultatea de Geologie și Geofizică, Departamentul de Geologie, Mineralogie și Paleontologie, își propune să invite în timpul anului academic cercetători de top dar și persoane la început de carieră pentru a-și prezenta rezultatele acitvității științifice.

Frecvența prezentărilor va fi în funcție de lista de invitaților, o dată la două săptămâni, sau uneori chiar săptămânal. Prezentările vor avea loc de regulă Joi la ora 17, în amfiteatrul PA, clădirea din Nicolae Bălcescu nr. 1, parter. Pe langă informațiile prezentate, sperăm la o coalizare a comunității științifice geologice care va conduce la cooperări viitoare.

Deschidem seria Geotalks Joi, 16 mai, ora 17, Amfiteatrul PA, clădirea Universității, cu primul invitat, dr. Vlad ENE, care va prezenta: Magmatismul Neogen și Cuaternar din Munții Metaliferi